Biografia Anei Porgras

Ana Porgras ( născută în 18 decembrie 1993 în Galaţi, România ) este membră a lotului naţional de gimnastică artistică a României. Ana a câștigat medalia de bronz la paralele la Campionatele Mondiale din 2009 și medalia de aur la bârnă la Campionatele Mondiale de la Rotterdam din 2010. Ana este considerată a fi una dintre cele mai artistice gimnaste din generația ei, amintind de gimnastele Europei de Est din anii 1980.

Începutul carierei

Ana Porgras a început gimnastica în orașul ei natal, Galați, cu antrenorii Agripina și Paul Gâlea [1]. Mai târziu s-a alăturat lotului național de junioare antrenat de Ramona Micu, Florin Cotuţiu și Daniel Nistor [2]. Porgras a avut o carieră de succes ca și junioară fiind medaliată la diverse competiții internaționale. În 2007 a câștigat medalia de aur la bârnă, bronz cu echipa și s-a clasat a șaptea la individual, a cincea la sărituri și a opta la paralele la prestigioasa competiție Cupa de la Massilia [3]. Ana a câștigat de asemenea medalia de aur la bârnă la Campionatele Europene de Junioare din 2008 terminând competiția pe locul nouă la individual și pe locul patru cu echipa [4]. Din păcate, spre sfârșitul perioadei de juniorat a avut nevoie de o operație la genunchi din cauza unei desprinderi a ligamentului de la genunchiul stâng.[5].

Senioratul

2009

Nefiind încă recuperată după operația de la genunchi, Ana Porgras pierde Campionatele Europene din 2009. Totuși își începe promițător cariera de senioară la Campionatele Mondiale din 2009 în Londra. Reușește să se califice prima la bârnă, a doua la individual compus, a treia la sol și a șaptea la paralele [6]. Ratările la bârnă din finala de la individual compus și cea de la bârnă o împiedică să fie medaliată în aceste finale, terminând concursul pe locul șapte în ambele finale. A încheiat totuși prima ei experiență la un Campionat Mondial cu o medalie de bronz la paralele ( la egalitate cu americanca Rebecca Bross ). La sol a fost din nou la egalitate cu Bross, însă pe poziția a cincea. Mai târziu în același an, Ana a fost o apariție excepțională la Cupa DTB din Stuttgart câștigând medalia de aur la bârnă [7].

2010

Luptându-se încă cu accidentările,[8] Ana face totuși parte din echipa României participantă la Campionatele Europene din 2010. Ea își ajută echipa să se califice pe locul doi concurând la paralele și bârnă. Pe plan individual, Ana se califică prima la bârnă și a șaptea la paralele [9]. Își ajută echipa să câștige medalia de bronz, fiind notată cu cea mai mare notă la bârnă din ziua respectivă (14.800) [10] și obținând 13.700 la paralele. În timpul finalei pe echipe, Ana se accidentează la gleznă când aterizează exercițiul la bârnă, [11] lucru care o determină să se retragă din finalele individuale de la bârnă și paralele [12]. După întoarcerea în România este diagnosticată cu fisură de peroneu la piciorul drept[11]. Ana revine cu succes în luna septembrie la Cupa Mondială de la Ghent câștigând medalia de aur la bârnă și argintul la paralele [13]. O săptămână mai târziu reușește să-și apere titlul de campioană națională a României la individual compus și câștigă de asemenea și medalia de aur la bârnă și bronzul la sol. [14][15].

La Campionatul Mondial de la Rotterdam, Ana câștigă medalia de aur la aparatul ei favorit, bârna! Reușește să termine pe locul cinci și în finala de la individual compus și în cea de la paralele iar cu echipa se clasează pe locul patru.[16]

Premii

În octombrie 2009, în timpul unei ceremonii ce are loc la Palatul Cotroceni din București, Ana primește o medalie în onoarea realizărilor ei la Campionatul Mondial din 2009 [17].

Referințe

 1. Prosport Puntea suspinelor, scris de Mirela Băsescu, noiembrie 2009
 2. Steliana Nistor, website neoficial Provisional list for Europeans, martie 2008
 3. International Gymnast Magazine Galante Wins Massilia Cup, 25 noiembrie 2007
 4. Statisticile Uniunii Europene - Gimnastică artistică 2008 European Artistic Gymnastics Championships
 5. International Gymnast Magazine Three Romanians face recovery, scris de Amanda Turner, 26 noiembrie 2008
 6. International Gymnast Magazine Prelims Conclude: Bross takes top ranking, scris de Dwight Normile, 14 octombrie 2009
 7. International Gymnast Magazine China takes four as DTB cup concludes, scris de Amanda Turner, 14 noiembrie 2009
 8. Prosport Cu mâinile sângerânde, scris de Mirela băsescu, 27 aprilie 2010
 9. Longines Timing A 28-a ediție a Campionatelor Europene de Gimnastică artistică: Lista gimnastelor calificate
 10. International Gymnast Magazine Russian women reclaim European title, scris de amanda Turner, 1 mai 2010
 11. International Gymnast Magazine X-rays reveal broken bone for Porgras, scris de Amanda Turner, 5 mai 2010
 12. International Gymnast Magazine Tweddle, Russia bid golden farewell to Birmingham, scris de Amanda Turner, 2 mai 2010
 13. International Gymnast Magazine Guo golden in Gent as world cup concludes, scris de Amanda Turner, 12 septembrie 2010
 14. International Gymnast Magazine Porgras, Koczi defend Romanian titles, scris de Amanda Turner, 18 septembrie 2010
 15. Federația română de gimnastică “Aparatele”, dominate de Sandra Izbasa si Flavius Koczi
 16. LIVE: Finalele pe aparate la Campionatul Mondial. Ana Porgras este campioana mondiala!!! Onlinesport.ro
 17. Epoch Times Romania Marian Drăgulescu și Mihai Covaliu, decorați la Cotroceni, 20 octombrie 2009

© Wikipedia. Modificat de Alan Owen. O copie transparentă puteți găsi aici.

Această biografie este disponibilă pentru a fi duplicată sub Licența Creative Commons Attribution-ShareAlike

 Condiții de Utilizare / Webmaster: Monagym / Găzduit de către: Hermon.net